BLOK VII – „Czy wiemy co jemy, czyli chemia żywności”
Nazwa jednostki |
Zakład Nutrigenomiki i Bromatologii Katedry Biologii Molekularnej Wydziału Nauk Farmaceutycznych w Sosnowcu |
|
|
Dzień zajęć |
Temat i szczegółowy plan zajęć |
Dzień 1
|
„Soki owocowe – bomba antyoksydantów” Uczestnicy zajęć wykonają różnymi metodami soki owocowe, które następnie zbadają organoleptycznie oraz określą zawartość polifenoli i potencjał antyoksydacyjny badanych próbek. Wybierzemy „króla antyoksydantów” na podstawie uzyskanych wyników wskażemy, który z badanych soków ma najlepsze właściwości prozdrowotne. Oznaczenia: - Oznaczanie zawartości polfenoli metodą Follina-Ciocalteau - Oznaczanie potencjału antyoksydacyjnego metodą ABTS - Ocena barwy w przestrzenie barw CIELab
|
Dzień 2
|
„Minerały w szklance wody” Uczestnicy zajęć zbadają zawartość jonów wapnia i magnezu Oznaczenia: - Oznaczanie zawartości jonów wapnia (metodą miareczkową) - Oznaczanie zawartości jonów magnezu (metoda miareczkową) - Oznaczanie zawartości jonów chlorkowych
|
Dzień 3
|
„Ile jest cukru w cukrze, nie ! w miodzie ?” Uczestnicy poznają rodzaje miodów oraz zbadają zawartość cukrów redukujących w różnych miodach Oznaczenia: - Przygotowanie roztworu roboczego miodu - Oznaczanie zawartości cukrów redukujących (metoda miareczkowania na gorąco)
|
Dzień 4
|
„Pij mleko będziesz wielki – mleko w proszku dla niemowląt” Uczestnicy zostaną zapoznani z rodzajami mleka modyfikowanego oraz oznaczą kwasowość, zawartość laktozy oraz białka w mleku modyfikowanym. Oznaczenia: - Oznaczanie kwasowości metodą miareczkową - Oznaczanie laktozy metodą refraktometryczną - Oznaczanie białka metodą Kjeldhala
|
Dzień 5
|
„Na czym smażyć żeby się nie sparzyć” Uczestnicy zajęć zbadają różne oleje przeznaczone do smażenia lub do stosowania na zimno lub jako suplementy diety. Oznaczenia: - Oznaczanie liczby kwasowej metodą miareczkową - Oznaczanie liczby nadtlenkowej metodą miareczkową - Oznaczanie stabilności oksydacyjnej Rancimat
Podsumowanie całego cyklu zajęć: - Quiz „Czy wiemy co jemy” |