BLOK IX - Biochemia
Nazwa jednostki | Katedra i Zakład Biochemii Wydział Nauk Farmaceutycznych w Sosnowcu |
| |
Dzień zajęć | Temat i szczegółowy plan zajęć |
Dzień 1
| Reakcje charakterystyczne aminokwasów, peptydów i białek Uczniowie zapoznają się z reakcjami charakterystycznymi wykrywającymi wiązanie peptydowe (próba biuretowa) na przykładzie białek, tridpetydów i biuretu, reakcjami ogólnymi ( próba ninhydrynowa, van Slyke’a) oraz szczegółowymi dla aminokwasów aromatycznych ( próba ksantoproteinowa, próba Adamkiewicza, Millona) oraz niearomatycznych (próba na amidy, obecność tioli oraz wykrywanie grupy guanidynowej).
|
Dzień 2
| Identyfikacja nieznanych aminokwasów i białek Uczniowie wykrywają 3 próbki aminokwasów lub białka w oparciu o poznane reakcje chemiczne. Ponadto uczniowie poznają widowiskowe reakcje związane z detekcją aminokwasów i białek w jaju kurzym (reakcja gwiaździstego nieba, wykrywanie porfiryn w skorupce jaja kurzego, chemiczne odcisku palców z detekcją za pomocą ninhydryny).
|
Dzień 3
| Reakcje charakterystyczne węglowodanów Uczniowie zapoznają się z reakcjami charakterystycznymi polisacharydów (reakcja z jodem), disacharydów (reakcja Barfoeda, Wohlkego) i monosacharydów (próby na obecność pentoz (Biala, Tollensa z floroglucyną) , ketoz (reakcja Seliwanowa) i próby na właściwości redukcyjne (próba Tromera, Benedicta, reakcja lustra srebrowego).
|
Dzień 4
| Identyfikacja nieznanego węglowodanu Uczniowie wykrywają 3 próbki nieznanego węglowodanu w oparciu o poznane reakcje chemiczne. Ponadto uczniowie poznają widowiskowe reakcje związane z detekcją węglowodanów (chemiczne węże, reakcja z błękitem metylenowym, rezazuryną i indygo, reakcja zegara jodowego). |
Dzień 5
| Wpływ wybranych czynników na aktywność amylazy ślinowej Uczniowie zbadają znany z zadań maturalnych układ doświadczalny hydrolizy skrobi przez amylazą ślinową wykrywając degradację enzymatyczną substratu (reakcja z jodem) oraz pojawienie się produktów reakcji o właściwościach redukujących ( reakcja Fehlinga) Ponadto uczniowie określą wpływ pH , temperatury oraz stężenia chlorków na aktywność amylazy ślinowej.
|